להיות המרכז של עולמי – זכות או חובה
20 במאי, 2013 מאת טלי נוי-מאיר - מאמנת
בעבודתי כמאמנת, אני פוגשת הרבה מאד את הקושי של אנשים להגדיר מה הם רוצים, מה טוב עבורם. מסיבות שונות, הקשורות בהרגלים וחינוך, אנו "מאומנים" יותר בלנסות להבין מה אחרים בסביבתנו רוצים, וככל שהקול שלהם חזק וברור יותר, כן השפעתם על הבחירות שלנו גדלה. ואז אנו מוצאים את עצמנו שוב ושוב רחוקים מהמטרה שלנו, מתוסכלים, ומה שמוזר הוא, שגם אותם אנשים שאליהם ניסינו להתאים את עצמנו – כלל לא מרוצים בסופו של דבר.
כשאני מדברת על החשיבות של להיות המרכז של עצמנו, של עולמנו, אינני מדברת על אגוצנטריות שלא לוקחת בחשבון את האחר, או לא רגישה אליו ולצרכיו, אני מדברת על חיבור למרכז שמאפשר לנו יותר מאשר כל דבר אחר להיות בעלי השפעה חיובית על אחרים.
דימוי מצוין שיכול להמחיש זאת הוא כדור הארץ, שמרכז הכבידה שלו הוא במרכזו, היציבות שמרכז זה מציע מארגנת חיים עצמאיים ושופעים על פני כדור הארץ וסביבו.
נסו לדמיין שמרכז הכובד של כדור הארץ היה נע ממקום למקום , לפי קריאה כזו או אחרת. מה היה קורה? סדרי עולם היו מתהפכים, לא ניתן היה לסמוך על שום דבר, חוקי פיזיקה היו משתנים, תנועתנו הייתה משתנה וכך גם תנועה של מכשירים, בעלי חיים והתנהגות של צמחים וגם של הירח הסובב אותו.
לכן, זוהי חובה ולא רק זכות של כל אחד מאיתנו לחקור ולדעת מהו המרכז שלו. מרכז עבור אנשים הוא בדרך כלל – ערכים, סדרי עדיפויות לפי חשיבות אותם ערכים, דברים שגורמים לנו להתמלא באנרגיה, דברים שאנו יכולים לעמוד מאחוריהם במאה אחוז, חזון ומטרות – כל אלה צריכים לבוא מאותו מרכז. ככל שנדע ונביע את הערכים החשובים לנו באופן יציב וברור לאורך זמן ובכל מקום, כך יוכלו אנשים להתארגן בהקשר אלינו, על ידי משיכה או דחייה, שיתוף פעולה ובניית יחסי הדדיות או בניית מסלולים נפרדים. כך ניתן להימנע מהבטחות שלא ניתן לעמוד בהן, מציפיות שגויות ואכזבות מיותרות.
לעתים נדמה לנו שטמון סיכון בלהיות מחוברים למרכז שלנו, ולהיות ברורים, כי אז ייתכן שלא כולם יאהבו אותנו, לא כולם ירצו מאיתנו שירותים , לא כולם ירצו את האמנות שלנו. אך זה נכון גם אם נתאים את עצמנו לאחרים, שהרי אף פעם לא נוכל לרצות את כולם, אז עדיף שיאהבו אותנו על מי שאנחנו באמת ולא על דמות פיקטיבית שיצרנו עקב לחצים, דמות שיקשה עלינו עצמינו לאהוב.
בנוסף, אנו עלולים לחשוש שיציבות פירושה תקיעות או חוסר גמישות שלנו עצמנו, אך ההיפך הוא הדבר, יציבות בסיסית ונאמנות לעצמנו פירושה גם הקשבה לתהליכי ההתפתחות הטבעיים שלנו, המתבססים על אותו מרכז יציב, שתמיד נוכל לסמוך עליו.
זכרו את הדימוי של כדור הארץ, ואת יציבות מרכז הכובד שלו, המאפשרת שגשוג של אינספור צורות חיים, המתפתחות כל הזמן ונמצאות בריקוד מושלם איתו וזו עם זו.